Natuurlijke huidborstels

Hoe gezond is het borstelen van je huid?

Vergeet de scrubhandschoen en maak in je badkamerkastje plaats voor een houten borstel. Droog borstelen, ook wel dry brushing, is dé trend op het gebied van huidverzorging. Hoe gezond is dit beautyritueel voor je huid?

Wie denkt dat je huid borstelen iets van nu is, heeft het mis. In Japan wordt al jaren de loofah spons gebruikt om de huid een oppepper te geven en in Finse spa’s ‘borstelen’ ze graag met berkentwijgjes. Het schijnt zelfs dat indianen de haren van maiskolven gebruikten om hun lichaam te verzorgen. In Nederland hoef je niet de natuur in om zo’n alternatieve borstel bij elkaar te sprokkelen; bij bijna iedere drogist vind je wel een houten borstel, speciaal voor je lijf.

Restart-Retouch verkoopt de Borstels van P.Jentschura, deze zijn gemaakt van massief beukenhout en zeer zachte haren (zuiver paardenhaar) zeer geschikt voor de gevoelige huid. Wil je een wat stevigere borstel voor de robuuste huid (natuurlijk zuiver wild zwijn haar) of een met een steel voor je rug dan is die ook beschikbaar als je deze tijdig vooraf besteld hebt.

Droog borstelen heeft eindeloze voordelen
De voordelen van dry brushing liegen er niet om. Als je de juiste borstel gebruikt  maakt het je huid egaler, stralender en steviger, reinigt het je poriën én helpt het cellulite bestrijden. “Dry brushing stimuleert de doorbloeding van de huid, waardoor voedingsstoffen en afvalstoffen makkelijker worden afgevoerd en opgenomen door het lichaam". De huid gaat er meer van stralen. Ook zorgt droog borstelen ervoor dat dode huidcellen makkelijker loslaten, waardoor de huid iets dunner wordt en grove poriën iets minder zichtbaar. Dit effect is alleen snel weer weg als je stopt.”

Let op bij een gevoelige huid
Als de huid door droog borstelen dunner wordt, is iets om rekening mee te houden. Bij gebruik van een verkeerde borstel of haar, kun je de huidbarrière door dry brushing te veel beschadigen, waardoor de huid juist problemen krijgt. Voor mensen met een gevoelige huid is het daarom belangrijk om een zachtere borstel te gebruiken en de huid niet te vaak te borstelen. Irriteer je de huid namelijk te veel, dan kunnen er bijvoorbeeld wondjes of droge plekken ontstaan. Dry brushing raad ik daarom af aan mensen die een beschadigde huid hebben – denk aan open wonden – en mensen met eczeem of psoriasis. Ook mensen met acne kunnen hun huid beter niet droog borstelen.” 

Dry brushing tegen cellulite?
En hoe zit het met cellulite? “Cellulite is een aandoening die zich in de onderste laag van de huid bevindt, de laag met vetcellen. Het borstelen van je huid heeft effect op de bovenste huidlaag, de opperhuid. Je stimuleert de doorbloeding en creëert zwelling, waardoor de huid strakker oogt. De verstrakte verbindingen tussen de vetcellen, die bij cellulite kuiltjes in de huid geeft, pak je niet aan. 

3 tips voor het borstelen van je huid
Koop een goede dry brushing borstel van natuurlijk materiaal. Voor je lichaam één met harde haren en een lange steel, zodat je je rug moeiteloos kunt borstelen. Gebruik voor je gezicht een kleinere, zachtere borstel. Als je een gevoelige huid hebt, is het verstandig om voor je lichaam een borstel met zachtere haren te gebruiken. (daarvoor neem je de cosmetische en of gezichtsborstel met zuiver paardenhaar).

1.           Borstel je huid droog. Neem hier voor het douchen een paar minuten de tijd voor. Het is normaal als je huid door het borstelen rood van kleur is en gaat tintelen.

2.           Werk van beneden naar boven. Begin bij je voeten en werk naar boven in de richting van je hart. Maak korte, vegende bewegingen. Als je bij je buik bent, maak dan cirkelende beweging tegen de klok in. Borstel je rug van boven naar beneden en je gezicht in rechte vegen van je kin naar je haarlijn.