Darm lediging thuis

Darmlediging op de eerste dag Thuis! Voor het Sapkuren

Hoe langer de voorbereiding duurt, hoe beter. Om optimaal profijt te hebben van het vasten adviseren wij om de dag voor de vertrekdag in de ochtend thuis te beginnen met het ledigen van de darmen. Voor mensen met een goed functionerend darmstelsel is dat geen enkel probleem. Er is maar een klein steuntje voor nodig: Neem ‘s morgens 4 theelepels (circa 30 gr) bitterzout in een glas lauw warm water (250 ml) voeg er naar wens een scheutje (biologische) vruchtensap aan toe. Neem daarna nog 2 grote glazen warm water (à 250 ml). Zorg dat je totaal 1,5 liter vocht drinkt in de ochtend. Door het bitterzout worden je darmen gelaxeerd en schoongespoeld.
Je mag ook wonderolie gebruiken, maar deze kun je vaak alleen bij de apotheek in liter flessen verkrijgen. En vind ik persoonlijk ook moeilijk weg te krijgen. Klik hier voor meer informatie over het Bitterzout.

Enkele uren later (voor iedereen verschillend sommigen pas in de avond) volgt 2 à 3 maal een diarreeachtige ontlasting. Zie je op tegen de darmlediging thuis dan kun je het innemen van het bitterzout uitstellen tot je aankomst bij Restart. Eten mag men op die dag na het innemen van het bitterzout niet alleen drinken, liefst bronwater, kruidenthee of kleine hoeveelheden vruchten– en groentesap. Het laxeermiddel hoeft men thuis maar eenmaal in te nemen. Deze eerste dag kun je het beste in alle rust doorbrengen. Je kunt gaan liggen, wat lezen of luieren. Vermijd grote inspanningen en neem geen warme douche of bad na inname van het bitterzout. Als je op ziet tegen het reizen per auto, je kunt je wat slap voelen, kies dan voor het veilige openbaar vervoer. 

Vocht altijd in slokjes opdrinken. Elke slok goed “kauwen” dus in de mond voorverwarmen. 

                       

Darmlediging bij Mild –vasten
Bij een Mild –vasten kuur kun je ipv bitterzout ook enkele senna peultjes (verkrijgbaar bij een natuurwinkel) nemen, doe dan gemiddeld 6 Senna peultjes in een kop kokend water. Van deze peultjes mag je een flinke kop thee zetten (250 ml) (15 min. laten trekken). Ook hierna blijf je voldoende water of kruidenthee drinken. Zorg dat je totaal 1,5 liter vocht drinkt in de ochtend.

Met een Mildvasten kuur gebruik je buiten de aangeboden sapjes van de sapkuur 2 of 3 kleine maaltijden, vraag naar de meer prijs hiervan.

Wat eet je extra bij een Mild -vastenkuur; 
Bij je ontbijt sapje een  MorgenStund papje (warm of koud) van P.Jentschure (gemaakt van Gierst-boekweit-pap met vruchten en zaden). Als lunch een biologische soepje en het Tischlein DeckDich (warm of koud) van P.Jentschure (gemaakt van Quinoa-gierst met groente) (dus geen rijst).
En in de avond kun je naar wens zelf een aangepaste salade (zonder croutons, brood of dressings) bestellen bij het hotel. Deze variëren van 8,00 tot 11,00. Deze reken je dan zelf bij het hotel af. En uiteraard is alles gluten en lactose vrij.

Deze Mildvasten kuur moet wel vooraf gereserveerd zijn, anders is het mogelijk niet meer realiseerbaar voor mij.
                       
                                          

Tweede vastendag; is eerste dag bij Restart

In de vastendagen vinden op maandag omschakelingsprocessen plaats. Er kan nog enige "honger" (zin) bestaan. Een flink glas water is vaak voldoende om dit op te heffen. De normale daling van de bloeddruk kan zich nog even voortzetten. Een flauw gevoel of af en toe een duizeling is onschadelijk gaat snel voorbij. Een korte wandeling in de frisse lucht helpt snel. Tijdens het lichaamswerk houden we rekening met je conditie op deze tweede vastendag. In noodgevallen ga je even liggen. Hoofdpijn of pijn in de ledematen of onderbuik is aan het begin van een vastenweek niet helemaal ongebruikelijk. De verharde en verzuurde spieren verliezen water en dat kan pijn of getrek veroorzaken of onrustig maken. Dit is heel normaal. Een snelle remedie is op bed gaan liggen met een warme kruik en vooral ook heel veel drinken. Vanaf de tweede dag kun je een darmspoeling nemen omdat de darmen meestal niet vanzelf verder werken om afvalstoffen uit je darmen te verwijderen. Je kunt hier een dagelijks ritueel van maken. Deze is te koop voor 22,- bij Restart, of compleet met 7x7 thee en een mes puntje Meine base zout voor het beste resultaat. 

Mocht je al een klysma van hier of zelf hebben, vergeet deze dan niet mee te nemen!

Derde dag en volgende vasten dagen;

Vanaf derde dag word je stabieler en zelfverzekerder. Je zult merken hoe onberispelijk het inwendige mechanisme van het lichaam werkt en hoe ongecompliceerd het lichaam zich op de nieuwe situatie heeft ingesteld. Nog steeds geldt: Alleen water, kruidenthee en sap gebruiken, geen vast voedsel dus. In principe gaan we uit van een sapkuur van 4 lang weekend of 5 midweek dagen (dus met de eerste dag thuis 5 of 6 dagen). Tijdens de eerste 2 dagen van de midweek ontgiftingskuur, van zondag tot en met maandag, wordt de darm leeggemaakt. Men oefent in deze periode nauwelijks invloed uit op afvalstoffen, die reeds langdurig opgehoopt liggen in de weefsels. Om deze “oude resten” op te ruimen, moet men dus langer vasten. Hoe langer men dit doet, hoe sterker het effect. Na de tweede dag gaat men zich gewoonlijk van dag tot dag fitter voelen. In het algemeen moet men met de sapkuur doorgaan, tot dat men zich weer slapper gaat voelen. Pas dan is het moment aangebroken, waarop het lichaam weer voedsel nodig heeft. Het gewone hongergevoel dat men vooral de eerste dag heeft, moet men door het drinken van een glas sap, water of kruidenthee opheffen. Afleiding is dikwijls ook belangrijk. Wie niets te doen heeft, gaat op hongergevoelens zitten wachten; die komen dan uit verveling vanzelf. De hierboven aangegeven sapvastendagen mag je dus gerust uitbreiden als men zich nog fit voelt en de honger door het drinken van sap gemakkelijk verdreven kan worden. Als je bij de laatste dag bij Restart wil stoppen breken we de sapvasten met een Budwig papje. Of je stapt over naar Mild -vasten met een Bircher benner moesje.
                              

Succes met de voorbereiding!