Veelgestelde Vragen

Wat is een sapvastenkuur?

Wij eten te veel, te snel en vaak te veel bewerkt voedsel. Je spijsverteringsysteem wordt door stress overbelast. Met een sapvastenkuur verwijder je opgehoopte afvalstoffen uit je lichaam door middel van sapvasten. Het wordt ook wel detoxen (detoxificatie = ontgiften) genoemd. Doordat je ‘niets’ eet, komt je spijsvertering stil te liggen. De groente- en fruitsappen zorgen ervoor dat je toch voldoende voedingsstoffen, mineralen en vitamines binnenkrijgt. Je lichaam krijgt de rust en tijd zichzelf te reinigen en te resetten. Onze sapvastenkuur bestaat uit sappen volgens de "slow juice" methode. Deze methode staat garant voor lekkere en vooral gezonde sappen!

Welke datums zijn beschikbaar?

Je kunt kiezen voor een 4 daagse lang wekend (Basic of Luxe) sapkuur vakantie of een 5 daagse midweek  (Basic of Luxe) sapvasten vakantie. Een 4 daagse sapvastenkuur is 1 maal per maand mogelijk van vrijdag t/m maandag informeer naar de datum want deze kan per maand verschillen. Een 5 daagse sapvastenkuur is mogelijk van maandag t/m vrijdag. Wij bieden het gehele jaar de mogelijkheid om te sapkuren. We hebben vaste boekingsdatums waarop de sapkuur vakanties plaatsvinden. Zie voor de reserveringsdatums onder het kopje Beschikbaarheid. Je kunt naar eigen wens kiezen voor een Luxe of Basic arrangement.

 

Wanneer weet ik of mijn reservering definitief geboekt staat?

Je reservering staat definitief geboekt als de betaling voldaan is (en het inschrijfformulier volledig en leesbaar retour gestuurd is).

Waarom  is een sapvastenkuur zo belangrijk?

Afvalstoffen verwijderen

Door verkeerde leef- en eetgewoonten is het lichaam onvoldoende in staat om alle afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen. Deze afvalstoffen worden met name opgeslagen in het bind- en vetweefsel. Wanneer teveel afvalstoffen in ons lichaam zijn opgeslagen kunnen hierdoor allerlei kwaaltjes ontstaan: men voelt zich minder fit en de huid ziet er ongezond uit. Op de lange duur kunnen door het ophopen van afvalstoffen ook chronische kwalen ontstaan.

Darmflora herstellen

Door verkeerde voedings-en leefgewoonten wordt ook de darmflora ernstig verstoord. Er ontwikkelt zich een flora die overheerst wordt door rottingsbacteriën. Hierdoor komen nog meer afvalstoffen in het lichaam en ook de voedingstoffen uit de voeding worden minder goed opgenomen.

Stofwisseling bevorderen en weerstand versterken

Voor onze algehele gezondheid is het van groot belang om regelmatig de opgehoopte afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen. Met behulp van vasten geeft u de spijsverteringsorganen rust, zodat het lichaam grondig gereinigd en de weerstand versterkt kan worden.

Afslanken

Vasten spreekt overtollige vetreserves aan en is een kickstart om bewuster, gezonder en kleinere porties te gaan eten.

Resetten

Een sapvastenkuur is veelal een moment van bezinning, Je reinigt lichaam én geest. Je krijgt weer meer energie door het volgen van een sapvastenkuur en je neemt tijdens een kuur de tijd voor jezelf. Even loskomen van werk, gezin of andere hectiek van het dagelijks leven: “Quality Me-time”.

Zijn er valkuilen bij een sapvastenkuur?

Je kunt last krijgen van hongergevoel. Met name de eerste (afbouw)dagen kun je af en toe honger (trek) ervaren. Hou vol!  "Zonder strijd geen overwinning". Het hongergevoel verdwijnt meestal vrij snel en je lichaam past zich hier ook snel op aan.  Restart biedt bij een sapvastenkuur een gevarieerd programma met activiteiten, waardoor je minder aan (niet) eten zult denken.
Tot slot kunnen er door het proces van losmaken en afvoeren van afvalstoffen soms bijwerkingen optreden, zoals hoofdpijn, lusteloosheid en kou. Voldoende drinken en lichaamsbeweging met een matige inspanning is het devies.

Mag iedereen een sapvastenkuur volgen?

Iedereen die gezond is kan zonder problemen zelfstandig met een sapvastenkuur beginnen. Stel het sapvasten nog even uit als u net een ziekte achter de rug heeft en nog in de herstelperiode zit of wanneer u onlangs geopereerd bent en narcose of medicijnen nog een belangrijke rol kunnen spelen. Wie wil sapvasten ter verlichting van chronische klachten mag dat slechts onder medische begeleiding doen. Er zijn een aantal situaties, waarin een sapvastenkuur zonder begeleiding van een arts af te raden is:

 • Voor kinderen en bejaarden
 • Bij zwangerschap en borstvoeding
 • Bij diabetes
 • Bij ziekten van hart en/of bloedvaten, lever of nieren
 • Bij acute infecties
 • Bij kanker
 • Bij oververmoeidheid
 • Bij psychiatrische ziekten, zoals depressiviteit
 • Bij schildklieraandoeningen
 • Bij jicht
 • Bij longaandoeningen

Wanneer ga je sapvasten?

Sapkuren doe je voor jezelf. Dat kan als je er helemaal doorheen zit of wanneer je jezelf wil resetten. Wanneer je vastzit in oude patronen en jezelf weer terug wil vinden. Of als je tegen een burn out aan zit en jezelf wil verlossen van stress. Het is ook een goede start voor gezonder en bewuster leven en eten, als kickstart om af te vallen, om nu eindelijk eens te stoppen met roken of als remedie tegen (voedsel) allergieën. Het advies is om 2x per jaar jezelf deze onderhoudsbeurt te gunnen.

Hoe lang mag je een sapvastenkuur volgen?

Het programma van Restart is 4 of 5 dagen, wat goed vol te houden is en prima resultaat geeft. In die dagen eet je niets, maar drink je biologische, versgeperste "slow juice" fruit- en groentesappen (3 x per dag) o.b.v. de beste sapkuur recepten. Daarnaast drink je zoveel natuurlijk mineraal of berkey water en kruidenthee als je wilt. Belangrijk is dat je vóór de start rustig afbouwt, hierover krijg je uitgebreid advies als je je hebt ingeschreven. Ná de sapvastenkuur is het belangrijk dat je weer rustig opbouwt. Ook hierin krijg je op de laatste dag van je sap -vasten kuur uitgebreid advies mee.

Zijn die sappen lekker?

Ja. De ervaring leert dat de sappen, via de slow juice sapkuur recepten gemaakt, goed te drinken zijn. Uit onze eigen ervaring met sapkuren hebben wij een selectie met lekkere sappen gemaakt, die tevens voldoende mineralen, vitamines en antixodanten bevatten.

Kan je lichaam met alleen sappen goed functioneren?

Ten onrechte maken veel mensen zich zorgen over het feit dat ze te weinig voedingsstoffen binnenkrijgen tijdens de sapkuurdagen. Bij het kuren gaat het om een ander uitgangspunt; het spijsverteringssysteem tot rust laten komen en schoonmaken. Reinigen dus. Vergeet niet dat een slecht werkend spijsverteringssysteem de voedingsstoffen moeilijk opneemt, waardoor veel verloren gaat. Het spijsverteringssysteem wordt door de reiniging gestimuleerd en zal daardoor de voedingsstoffen beter opnemen. Iets waar je tot lang na het sapvasten plezier van zult hebben!

Kan ik sapvasten in Nederland?

Ja dat kan zeker, namelijk bij Restart gezondheidspraktijk in de acomodatie van Hotel NOBIS, sport, sauna en zwem accomodatie Move Your body in de omgeving van Someren. U kunt bij ons een sapvastenkuur van 4 of 5 dagen volgen. Lees meer over onze 4 daagse sapkuur vakantie of de 5 daagse sapvasten vakantie inclusief overnachtingen in het 4 sterren Hotel van NOBIS in de omgeving van Someren.

Is een klysma noodzakelijk tijdens een sapvastenkuur?

Een klysma is een darmspoeling en het is niet persé noodzakelijk om tijdens een sapkuur een klysma te doen. Het kan echter wel, en zal een meerwaarde geven aan de darmreiniging.

Word je fitter en vitaler van een sapvasten vakantie?

Sapvasten is verkwikkend en geeft je nieuwe energie. Je uiterlijk gaat erop vooruit en het brengt je weer in goede conditie. Het heeft niet alleen lichamelijk effect maar ook mentaal. Daarom is een sapvastenkuur ook een prima middel voor andere doelen zoals patronen doorbreken, een nieuwe start maken, ontstressen of je accu opladen.

Moet je een sapvastenkuur voorbereiden?

Voordat je aan de sapvastenkuur begint, krijg je van ons een afbouwadvies. Je moet namelijk minimaal een week van te voren minderen of stoppen met het nuttigen van bepaalde producten. Aan het eind van de kuur krijg je een opbouwadvies waarmee je je spijsvertering weer op gang helpt.

Ontvang ik persoonlijke begeleiding en advies tijdens een sapkuur vakantie?

Je wordt persoonlijk begeleid tijdens de gehele sapvastenkuur. Je begeleidster adviseert je en is je steun en toeverlaat tijdens je sapvastendagen of vakantie. Door de persoonlijke begeleiding word je gedurende deze dagen voldoende en goed gestimuleerd om je persoonlijke doel te bereiken. Veel bewegen, licht sporten, en buiten de mogelijkheden van zwemmen, bubbelbad en sauna's kun je ook gebruik maken van detox behandelingen en heerlijke wellness behandelingen zoals Hot-stone massages, peeling en pakkingen. En detox beauty treatments. In het gevulde programma is genoeg ruimte voor alternatieven. Wij geven u een midweek of weekend op maat.

Direct reserveren »